شایعترین آفت در گلخانههاست. طیف وسیعی از این آفت در طبیعت وجود دارد که بیشترین خسارت مربوط به کنهی دونقطهای Tetranichus urticae میباشد. کنه دولكهاي در پشت بدن خود دارای دو لكه رنگي میباشد که نشاندهنده بخشي از دستگاه گوارشی كنه است. به همین دلیل به آن كنه دولكهاي میگویند. همچنین به دلیل این که این آفت روی میزبان خود تار عنکبوتی میتند به کنهی تارتن یا تارعنکبوتی نیز معروف است. این آفت بین 900 تا 1200 میزبان گیاهی را مورد حمله قرار میدهد.
کنه تارتن با حمله به گیاه باعث خسارت زیادی میشود، از علائم آن میتوان به از بین بردن سبزینگی برگها، ایجاد شبکه تارعنکبوتی، بدشکل شدن غنچه، گل و برگ، ريزش آنها و در آخر خشکیدگی شاخه و بوته نام برد.
قطعات دهانی این كنه زننده - مکنده بوده و با تغذیه از شيره گياهي در بخشهاي مختلفي مانند گل و برگ سبب از بین بردن سبزینگی آن میشود.
مراحل زندگی این آفت شامل 5 مرحله میباشد:
مرحله اول: تخمگذاری است که اندازه هر تخم حدود 14/0 ميليمتر میباشد.
مرحله دوم: لارو (داراي 3 جفت پا) مرحله سوم: پیشنمف یک مرحله چهارم: پیشنمف دو مرحله پنجم: بلوغ (ماده يا نر)
این كنه در مرحله دوم شش پا و در بقیه مراحل هشت پا دارد. که مرحله دوم را از بقیه مراحل متمایز میکند.
این حشره با شرایط محیطی به ویژه دما و رطوبت بسیار حساس است.
با بالا رفتن دما و کم شدن رطوبت (تابش نور شدید) طول زندگی آفت از تخم تا بلوغ کوتاه شده، تخمگذاری شدت مییابد. این رابطه تا دمای 30 درجه سانتیگراد صادق بوده و از این دما به بعد تخمگذاری كنه کمتر میشود.
بنابراین بیشترین تعداد تخمگذاری حشره در دمای 27 درجه سانتیگراد رخ میدهد؛ که این دما مناسبترین دما برای رشد گل رز میباشد.
در دمای زیر 10-12 درجه سانتیگراد و دمای بالای 40 درجهسانتیگراد تخمگذاری انجام نمیشود.
روز بلند نیز تا حدودی بر تخمگذاری موثر می باشد. در تابستان دمای بالا، روز بلند و رطوبت نسبی کم (در صورت تکمیل نبودن تجهیزات) وجود دارد.
رنگ بدن این آفت سبز تیره میباشد. شوکهای محیطی میتواند سبب تغییر رنگ شود. برای مثال در دوره زمستان گذرانی به رنگ سبز تیره هستند و با بالا رفتن دما یا نور به رنگ قرمز در میآیند. اما با تغییر فصل مثلا در بهار به علت شوکهای محیطی مثل بالا رفتن دما به رنگ قرمز تغییر رنگ پیدا میکند. لازم به ذكر است كه رنگهاي مختلف اين كنه گاهي به دليل تغذيه از يك ميزبان با رنگ ويژه هم ايجاد ميشود.
نسبت چنسي اين كنه 3 (ماده) به 1 (نر) میباشد. بعد از تلقیح شدن، آنها در ساختمان و تجهیزات گلخانه به صورت خفته و مخفی زمستان گذرانی میکنند. سپس ماده ها زمانی که شرایط مساعد شد، یعنی در بهار دوباره فعال شده و تخمگذاری را انجام میدهند. تخمها به اندازه 14/0 میلی متر بوده که روی برگها قرار دارند. لاروهای تولید شده دارای 6 پا میباشند و تنها دو نقطه قرمز رنگ در پشت آنها پیداست. اندازه تخم 14/0 بوده و با افزایش سن حشره، اندازه حشره بزرگ تر میشود.
کنترل:
همانطور که قبلا گفته شد بهترین دمای زندگی و تولیدمثل این حشره همان دمای مناسب برای رشد گل رز میباشد. بنابراین برای کنترل این آفت باید از فاکتورهای دیگر مثل رطوبت استفاده کرد. در واقع با افزایش رطوبت میتوان سرعت تخمگذاری این آفت را کند نمود. بهترین رطوبت برای گل رز پرورش 65-70% میباشد.
آبشویی: شستوشوی برگهای بوته رز (به ویژه خمکردهها) تأثیر بسزایی در کنترل جمعیت آفت دارد.
نظرات شما عزیزان:
|